Bila kita stress-stress , kita akan cari tempat yang menenangkan jiwa kita. betul tak ? ada yang suka hiking ke tempat-tempat tinggi. Contohnya Mendaki gunung Kinabalu, Broga hill dan macam-macam lagi kawasan tanah tinggi di Malaysia.

Sebab apa manusia akan mencari tempat-tempat macam ini bila terlalu stress ? sebabnya hati kita perlu dekat dengan alam. Alam sekitar akan membantu kita memulihkan balik keadaan dan menstabilkan balik hormon badan kita.

Tengok, bertapa hebatnya ciptaan Allah, untuk kita. hari-hari kita hirup nikmat udara bersih. tapi berapa ramai yang bersyukur dengan nikmat udara bersih itu ? Di China sekarang ini tengah mengalami satu ruang atau satu masalah udara. Lebih kurang  macam jerebu yang melanda Malaysia baru-baru ini .

PEMANDANGAN

Apa yang berlaku di sana, menyebabkan ada segelintir manusia cuba membuat duit atas hasil alam. Pihak negara Canada telah menjual undara bersih kepada rakyat negara china. Malah ada peniaga yang mengenakan charge kepada pelanggan yang mendapatkan udara segara dari kedai mereka.

Agak-agaknya, manusia sekarang ini dah hilang nilai kasih sayang antara manusia. sehinggakan sanggup ambil kesempatan atas kesempitan orang lain. aku harap, orang-orang di Malaysia tak la jadi macam ni. kalau tidak kita sama ja perangai dengan orang jahat.

PEMANDANGANJangan kerana untung yang sedikit menyebabkan kita hilang semua nya. Hilang kawan, keluarga dan masyarakat . Sebaliknya jadilah seorang yang banyak memberi dari menerima. Hargai pemandangan sekeliling kita. andai kita tak mampu jaga, bagaimana kita nak dapat kekuatan dari mereka .

Konsep kehidupan adalah, kita saling memerlukan bukan kita hidup bersendirian . Kalau kita di ciptakan untuk hidup bersendirian, kenapa kita perlu makan makhluk allah bernama ayam , ikan dan sebagai nya. kalau kita hidup bersendirian , kenapa kita perlukan makhluk Allah bernama Air dan udara yang segar.

cuba fikir-fikirkan ya. semoga bermanfaat untuk kita semua.

sekian.

Budak Gemuk (BG)


Post a Comment

Previous Post Next Post