TIPS BERJIMAT UNTUK DI AMALKAN  | Dalam suasana kegawatan ekonomi sekarang ini. macam-macam cara dan kaedah di gunakan untuk memastikan wang hasil titik peluh kita di belanjakan dengan baik dan berhemah. Duit gaji umpama duit mengair bagaikan air . hilang entah ke mana . Tetapi kebanyakkan dari kita membelanjakan duit untuk membayar hutang pelajaran dan sebagainya. Lebih parah ada yang masih tidak sedar diri, hutang keliling pinggang tetapi masih berjoli tanpa membayar hutang .

TIPS BERJIMAT UNTUK DI AMALKAN

Antara tips berjimat yang boleh kita sama-sama praktik kan adalah :

1. Beli ikut keperluan Sahaja .

Pertamanya, beza kan antara keperluan dan kehendak. sebelum shopping , listkan senarai yang perlu di beli. kemudian dari senarai tersebut asingkan yang mana kehendak dan keperluan. kehendak bermaksud barang yang korang mahu dan perlu. klaau tak ada, akan jadi masalah kepada korang.

Kehendak pula bermaksud barang yang korang mahu dan perlu tetapi kalau korang tak beli tak memberi mudarat dekat korang.contohnya , korang dah ada iphone 6s , kemahuan korang iphone 6s plus. haaa itu dah jadi kehendak. jadi abaikan kehendak itu kalau korang nak berjimat.

2. Elakkan berhutang .

salah satu perkara yang penting untuk di elakkan . jangan sengaja berhutang . kalau korang dah mula berhutang , korang akan rasa nak lagi berhutang dan terus berhutang. kalau boleh janganlah berhutang. kita hidup dengan apa yang kita ada. ada perkara yang terpaksa berhutang. contohnya beli rumah dan kereta . itu memang tidak boleh elak.

yang boleh elak adalah kad kredit .

Semoga tips berjimat ini mampu membantu rakyat malaysia dalam mempraktikkan dan mengamalkan gaya hidup berjimat. semoga ekonomi kita dan keluarga kita mampu di tingkatkan.

sekian.


Post a Comment

Previous Post Next Post