PERSIAPAN HARI RAYA SUDAH BERMULA !

PERSIAPAN HARI RAYA SUDAH BERMULA ! | Rata-rata rakayat malaysia yang beragama islam sedang sibuk menyediakan juadah dan keperluan sempena hari raya Aidilfitri yang bakal menjelma nanti . Persiapan awal di lakukan untuk memudahkan perjalanan pulang ke kampung halaman apabila sudah tiba waktu cuti hari raya Aidilfitri bermula .

Persiapan Hari raya termasuklah membeli pakaian baru, kuih muih dan juga peralatan dan kelengkapan rumah .Konsep hari raya yang utama adalah untuk mengeratkan hubungan silaturrahim antara kaum kerabat dan adik beradik. Konsep ini amat penting kerana ia merupakan satu kepastian bagi setiap ahli keluarga untuk pulang ke kampung halaman dan bermaaf-maafan .

PERSIAPAN HARI RAYA SUDAH BERMULA !

Selain persiapan jasad, kita juga kena buat persiapan rohani. Kita tahu bulan ramadhan merupakan bulan mulia di mana di belenggu syaitan. sebab itu di bulan ramadhan ,kita lebih mudah melakukan amal kebaikkan berbanding di bulan - bulan lain. Maka apabila tiba syawal, sduah pasti syaitan yang di belnggu akan muncul lagi. persediaan rohani ketika di bulan ramadhan menjadi kita insan yang kuat untuk mendepani cabaran yang akan di tempuh selepas bulan ramadhan .

Akhir sekali, buat lah persiapan seperti ini ramadhan kita yang terakhir. tidak berbaloi kalau kita hanya mengharapkan Aidilfitri tetapi Ramadhan kita tunggang langgang. rugi lah . tak malu ke sambut aidilfitri kalau ramadhan kita ke laut. nak jawab apa di hadapan Allah nanti . moga Allah ambputnkan kita semua.

sekian.

Post a Comment

Previous Post Next Post