Senarai KDRAMA JUN 2023. Dah nak masuk bulan baru ni, jadi aku nak kongsikan senarai drama korea terkini dan dijangka akan ditayangkan sepanjang bulan ini. Kalau bulan Mei kita ada drama doctor cha yang mendapat pujian dan rating yang tinggi. Bulan Jun ini pula, drama apa yang akan viral ya?


Senarai KDRAMA JUN 2023


Senarai KDRAMA JUN 2023

Berikut merupakan senarai drama korea jun 2023.

BLOODHOUNDS

Diarahkan oleh: Jason Kim

Pelakon: Park Sung-Woong, Woo Do-Hwan, Heo Joon-Ho, Lee Sang-Yi


Episod: 8


Tarikh keluaran: 9 Jun


Sinopsis: Dua peninju muda, Gun-Woo (Woo) dan Woo-Jin (Lee), bekerjasama dengan peminjam wang Choi (Heo) untuk menjatuhkan seorang pemberi pinjaman jahat, Myung-Gil (Park). Walau bagaimanapun, mengejar Myung-Gil membawa peninju ke dunia pinjaman swasta yang korup dan mereka akhirnya terperangkap dalam jaringan pembohongan dan penipuan.


Mengenai rancangan itu: Dahulunya berjudul Hunting Dogs, drama aksi noir ini berdasarkan webtoon dengan nama yang sama oleh Jeong Chan dan merupakan salah satu drama Korea yang paling ditunggu-tunggu yang akan dikeluarkan pada bulan Jun 2023.

KING THE LAND


Diarahkan oleh: Im Hyun-Wook


Pelakon: Lee Jun-Ho, Lim Yoon-A, Go Won-Hee, Kim Ga-Eun, An Se-Ha


Episod: 16


Tarikh keluaran: 17 Jun


Sinopsis: Goo Won (Lee), yang merupakan pewaris The King Group, sebuah konglomerat hotel mewah, terperangkap dalam perang warisan. Cheon Sa-Rang (Lim), seorang pekerja di Hotel King, mencari jalan untuk pertumbuhan peribadinya dengan mengendalikan politik tempat kerja yang rumit. Tidak lama kemudian, Won dan Sa-Rang bertemu dan cinta berkembang.


See You in My 19th Life


Diarahkan oleh: Lee Na-Jung

Pelakon: Shin Hye-Sun, Ahn Bo-Hyun, Ha Yoon-Kyung,

Episod: 12

Tarikh keluaran: 17 Jun


Sinopsis: Kisah cinta ini berkisar tentang Ban Ji-eum (Shin), yang mempunyai kebolehan luar biasa untuk mengingati 18 kehidupannya yang lalu, dan Moon Seo-Ha (Ahn), yang ditakdirkan untuk dia temui dalam kehidupannya sekarang (19). Walaupun Ji-eum tidak mempunyai keterikatan dengan orang-orang dalam kehidupan sebelumnya, dia entah bagaimana mengingati kanak-kanak berusia 12 tahun, Seo-Ha, dari kehidupannya yang ke-18 dan ingin berhubung semula dengannya. Mereka akhirnya bertemu tetapi Seo-Ha menolak hubungan dalam kehidupan sekarang. Adakah sabotaj ini akan menjadi percintaan yang mekar? Atau adakah cinta akan bertahan melalui semua itu?


Mengenai rancangan itu: Salah satu drama Korea yang paling dinanti-nantikan akan dikeluarkan pada Jun 2023, See You in My 19th Life ialah adaptasi daripada webtoon dengan nama yang sama oleh Lee Hye. Episod rancangan itu mula disiarkan di Netflix pada hari yang sama dengan siaran mereka di rangkaian kabel tvN Korea Selatan.

HOUSE WITH YARD


Diarahkan oleh: Jung Ji Hyun

Pelakon: Kim Tae-Hee, Lim Ji-Yeon, Kim Sung-Oh, Choi Jae-Rim

Episod: 8

Tarikh keluaran: 19 Jun


Sinopsis: Cerita ini memfokuskan kepada kehidupan dua wanita, Joo-Ran (Kim) dan Sang-Eun (Lim). Semasa Joo-Ran menjalani kehidupan yang kelihatan sempurna di rumah yang dicemburui, dunianya yang damai terganggu apabila dia menemui bau yang luar biasa di halaman rumahnya. Sang Eun, sebaliknya, menjalani kehidupan yang sengsara dan kemasukannya ke dalam kehidupan Joo Ran secara tidak dijangka, membawa kepada huru-hara dan pergolakan.


Mengenai rancangan: Juga dikenali sebagai Lies Hidden In My Garden, K-drama baharu ini adalah berdasarkan novel Kim Jin-Young 2018, Madangyi Itneun Jib.


DEVIL


Diarahkan oleh: Lee Jung-Lim

Pelakon: Kim Tae-Ri, Oh Jung-Se, Hong Kyung

Episod: TBA

Tarikh keluaran: 23 Jun


Sinopsis: Filem thriller misteri ghaib ini mengisahkan tentang Ku San-Young (Kim), seorang wanita yang dirasuk syaitan dan Yeom Hae-Sang (Oh), seorang lelaki yang boleh melihat syaitan. Bersama-sama mereka mencari kebenaran di sebalik kematian misteri yang mengelilingi lima objek suci.


HEARTBEATDiarahkan oleh: Lee Hyun-Seok dan Lee Min-Soo

Pelakon: Taecyeon, Won Ji-An, Park Kang-Hyun

Episod: TBA

Tarikh keluaran: 26 Jun


Sinopsis: Dalam K-drama percintaan fantasi yang akan datang ini, Seon Woo-Hyeol (Taecyeon), yang merupakan separuh manusia dan separuh pontianak, sangat ingin menjadi manusia sepenuhnya tetapi terlepas peluangnya kerana beberapa keadaan yang luar biasa. Tidak lama kemudian, insiden tertentu menyebabkan dia berpindah dengan manusia kejam dan berdarah dingin, Joo In-Hae (Won), tetapi dia akhirnya jatuh cinta padanya.


Nombor


Diarahkan oleh: Kim Chil-Bong

Pelakon: Kim Myung-Soo, Choi Jin-Hyuk, Choi Min-Soo

Episod: 12

Tarikh keluaran: TBA


Sinopsis: Drama pejabat ini berkisar tentang seorang akauntan muda, Jang Ho-woo (Kim), yang menentang cara haram salah sebuah firma perakaunan gergasi Korea bernama Taeil. Ho-woo menjadi graduan sekolah menengah pertama yang mendapat pekerjaan di Taeil kerana pengetahuannya tentang nombor. Bagaimanapun, beliau tidak dapat mengelak amalan rasuah di syarikat itu. Dia kemudian memutuskan untuk mengambil alih perkara itu sendiri dan membetulkannya.

Post a Comment

Previous Post Next Post