5 Kronologi Punca Dewi Persik Dihalang Buat Ibadah Korban

Menjelang hari raya Idul Adha 1444 Hijriah yang jatuh hari ini, Khamis (29/6/2023), penyanyi Dewi Perssik mengalami kejadian tidak menyenangkan.


Drama yang dialami Dewi Perssik, dia mengakui haiwan korbannya ditolak Ketua RT 4 RW 6 Lebak Bulus, Jakarta Selatan (Jaksel) dengan alasan sudah banyak daging korban.


Dewi Perssik menuduh ketua RT bertindak tidak wajar terhadap pembantu rumah (ART) dan pemandunya apabila menolak haiwan korban. 5 Kronologi Punca Dewi Persik Dihalang Buat Ibadah Korban


Kemarahan bintang filem Tali Pocong Perawan itu diluahkan di akaun Instagram yang disahkan, 


“Tuan RT Lebak Bulus 2 RT 4 RW 6 tidak menerima daging qurban daripada Dewi Persik, katanya penduduk sudah mempunyai daging qurbani yang banyak sehingga tidak memerlukannya,” tulis Dewi Perssik bersama video, Selasa 27. Jun 2023.


"Saya menjerit kepada ART2 dan pemandu saya. Dan jika saya mahu membantu lembu, saya perlu membayar 100 juta. Itu versi untuk ART2, pembantu, pengawal keselamatan dan pemandu saya," kata Dewi.

"Sebab sebelum ni macam tu, nanti yang sembelih kita pun macam tu. Saya sering berkumpul dengan kawan-kawan, kawan-kawan cerita Pak Ganjar. Jadi kami tak sebut nama Pak Ganjar, kami tak ada, jadi kami sampai di sana," kata Dewi Perssik di Kawasan Tendean, Jakarta Selatan, Rabu 28 Jun 2023.

5 Kronologi Punca Dewi Persik Dihalang Buat Ibadah Korban

Berikut adalah rentetan fakta mengenai penyanyi Dewi Perssik yang mengalami kejadian kurang menyenangkan korban hari raya Aidil Adhanya yang ditolak oleh Liputan6.com:

1. Confide Di Media Sosial, Marah Binatang Korban Ditolak Ketua RT

Dewi persik bertambah marah apabila mendengar berita ketua RT telah mencabar Dewi Perssik. Sworddut yang nama sebenarnya Dewi Murya Agung itu berkata, cabaran ini dihantar oleh RT melalui ART artis.

"Malah mencabar saya, Tuan RTnya. Beraninya awak minta seni saya sampaikan kepada saya. Adakah kerana awak jiran Tuan Anies Baswedan?" akhiri Dewi Perssik.

2. Dewi Perssik Dedah Kronologi Binatang Korbannya Ditolak Ketua RT Dengan Sikap Tidak Menyenangkan.

Sworddut Dewi Perssik menceritakan kronologi haiwan korbannya yang ditolak RT tempat tinggalnya, di kawasan Lebak Bulus, Jakarta Selatan. Dewi Perssik mengakui, dia membeli seekor lembu di Brebes untuk dikorbankan pada Aidil Adha 2023.


Dewi mengaku tidak memberikan alamat rumah dan meninggalkan haiwan korbannya kepada ustaz yang tinggal berhampiran masjid di kawasan rumahnya. Dewi turut meminta bantuan ustadz untuk merekodkan penduduk yang akan menerima agihan daging korban.


"Sebab sebelum ni macam tu, nanti yang sembelih kita pun macam tu. Saya sering berkumpul dengan kawan-kawan, kawan-kawan cerita Pak Ganjar. Jadi kami tak sebut nama Pak Ganjar, kami tak ada, jadi kami sampai di sana," kata Dewi Perssik di Kawasan Tendean, Jakarta Selatan, Rabu 28 Jun 2023.


"Kita nak ambil lembu. Tiba-tiba lembu dan RT tak boleh ambil. Caranya kalau nak ambil tolong ambil. Penduduk kita tak perlukan lembu," katanya lagi.


Sambung Dewi, apabila lembu itu tiba, dua orang yang dihantarnya untuk menjaga haiwan korbannya tidak menyebut nama salah seorang calon presiden yang akan bertanding pada pilihan raya umum akan datang. Malah, kata Dewi, RT menunjukkan reaksi kurang menyenangkan.


"Dia tiba-tiba cakap kat situ, dia kata banyak daging. Jadi penduduk dari Lebak Bulus 2 RT 4/RW 6 tak perlu daging," katanya.

3. Dewi Perssik mengakui menerima ugutan, akhirnya menjaga haiwan korbannya sendiri


Akibatnya, Dewi Perssik mengambil keputusan untuk memindahkan lokasi haiwan korbannya setelah mendapat penolakan. Bagaimanapun, menurut maklumat yang didengarinya, RT enggan membantu dan sebaliknya membuat ugutan.


"Kalau lembu nak angkut, sebab tak ada tempat di situ. Mereka kata penduduk tak nak. Maknanya lembu naik lori. Boleh tolong tapi kena bayar 100 juta. Sambil menjerit kalau awak jangan ambil pukul 7, kami akan lepaskan lembu. Jadi kami keliru," jelasnya.


5 Kronologi Punca Dewi Persik Dihalang Buat Ibadah Korban


Dewi Perssik sememangnya mengambil inisiatif menyembelih haiwan korban sendiri kerana aduan penduduk berhampiran rumahnya. Disebabkan itu, sejak tahun lalu, dia memilih untuk menjaga sendiri haiwan korban untuk diagihkan kepada penduduk setempat.


"Kita minta orang disenaraikan. Ramai penduduk tempatan, yang barang keperluan asas tak sampai, kata jiran rapat. Sebab itu saya ambil inisiatif bukan tahun ini sahaja, tahun lepas saya beri sendiri," kata Dewi Perssik.

4. Bercadang Melaporkan Kelurahan, Mengamuk Binatang Korban Ditolak Ketua RT.


Menurut Dewi Perssik, ini bukan kali pertama dia menghadapi masalah dengan RT tempatan. Sebelum ini, dia mengakui pernah ditegur berhubung urusan parkir apabila ramai orang berkunjung ke rumahnya.


"Saya hampir empat tahun, ya. Dulu kalau parking, ada wartawan letak depan, kita selalu dapat amaran juga, tak boleh parking dan macam-macam lagi. Sampai ada mengaji, saya tak buat. berani," katanya.


Dewi merayu kepada RT supaya lebih bijak menguruskan penduduk. Lebih-lebih lagi mengenai haiwan korbannya yang sebenarnya menimbulkan polemik. Malah, Dewi mengakui ikhlas ingin mengagihkan daging korbannya kepada penduduk.


"Jangan sampai ini salah faham dan bertukar menjadi fitnah. Mungkin bukan RT sahaja, malah ada segelintir penduduk yang beremosi," katanya.


Mengenai rancangan untuk melaporkan masalah ini kepada ketua mukim, Dewi bercadang untuk meminta anak saudaranya menguruskannya. Beliau meminta untuk menjadi orang tengah bagi membincangkan polemik ini dengan baik.


"Saya ke mukim secara kebetulan, saya jumpa kakak saya di hospital Pondok Indah selepas malam juri. Saya rasa saya minta anak saudara saya, Mas Idhil, berbincang tentang masalah ini, supaya kita boleh berjumpa," akhir Dewi Perssik. .

5. Polis Campur Tangan

Menjawab perkara itu, Ketua Polis Cilandak Kompol Wahid Key berkata, pihaknya telah turun padang bagi mengumpul maklumat berhubung dakwaan penolakan haiwan korban milik Dewi Perssik itu.


"Belum ada (menghubungi DP). Kami belum sampai ke sana. Kami hanya mengorek maklumat," kata Wahid ketika disahkan, Rabu 28 Jun 2023.


Justeru, Wahid tidak dapat menjelaskan secara terperinci berhubung kejadian itu. Kerana pasukannya masih perlu bertemu beberapa pihak untuk mendapatkan kebenaran maklumat tersebut.


"(Duduk kes) Kita belum tahu, bila dapat dari sumber masing-masing, baru kita tahu. Apa yang dia cakap, sama seperti yang ada di media sosial dan komen di media sosial. siur, "kata Wahid.

Post a Comment

Previous Post Next Post