7 Kelebihan Permainan Video Kepada Orang Dewasa

Kelebihan Permainan Video Kepada Orang Dewasa. Setiap masa kita mendengar mengenai masalah permainan video dalam kalangan suami isteri dan orang dewasa. Ada yang terlalu kettagih dan keterlaluan sehingga membawa kepada perceraian dan sebagainya. Jadi kita tidak mahu perkara itu berlaku dan kita yakin yang permainan video itu memberi kelebihan dan perkara positif kepada orang dewasa di luar sana.

Jadi kami kongsikan beberapa positiv vibe jika bermain permainan video.

Kelebihan Permainan Video Kepada Orang Dewasa


Ramai penyelidik mengatakan bahawa permainan video adalah penting untuk perkembangan kanak-kanak, dan kajian menunjukkan ia juga penting untuk orang dewasa. Suka bermain sebagai orang dewasa mempunyai banyak faedah untuk kesejahteraan dan perwatakan kita.

7 Kelebihan Permainan Video Kepada Orang Dewasa


1. Meningkatkan kesejahteraan keseluruhan anda

Kajian pada tahun 2011 membincangkan cara suka bermain dalam kalangan orang dewasa mungkin dikaitkan dengan ciri-ciri tertentu yang diingini, seperti suka membuat orang ketawa, keupayaan untuk meredakan ketegangan, dan dapat menyokong proses kreatif dalam kumpulan.


Para penyelidik meminta orang ramai menilai diri mereka pada lima jenis "tingkah laku suka bermain": spontan, ekspresif, kreatif, menyeronokkan, dan bodoh. Mereka mendapati bahawa skor keseronokan yang lebih tinggi dikaitkan dengan:


 • kreativiti yang lebih tinggi
 • menghargai keindahan
 • menghampiri kehidupan dengan penuh keterujaan dan tenaga
 • ungkapan cinta yang suka bermain
 • rasa berharap
 • rasa kelakar

Penulis menyimpulkan bahawa kerana pautan ini, suka bermain secara signifikan menyumbang kepada kesejahteraan keseluruhan.


Kajian 2013 juga telah mengaitkan secara positif bermain dan suka bermain dengan kesejahteraan dan kepuasan hidup. Penyelidikan menunjukkan bahawa orang dewasa yang suka bermain cenderung melakukan aktiviti yang lebih menyeronokkan dan mempunyai cara hidup yang lebih aktif berbanding orang dewasa yang kurang suka bermain.


2. Membantu anda mengatasi tekanan

Menghabiskan masa melakukan perkara yang membawa anda kegembiraan dan keseronokan mempunyai kesan santai yang mengatasi tekanan.


Kajian 2013 mendapati bahawa orang dewasa yang suka bermain melaporkan mempunyai tahap tekanan yang lebih rendah. Main juga membantu mereka menggunakan gaya daya tindak yang lebih sihat seperti penerimaan dan pembingkaian semula positif.


Penulis mendapati bahawa walaupun orang dewasa yang suka bermain dan kurang suka bermain dilengkapi dengan kemahiran mengatasi yang sama, orang dewasa yang suka bermain lebih cenderung untuk menggunakannya dengan berkesan.


Kelebihan Permainan Video Kepada Orang Dewasa adalah Meningkatkan kesihatan fizikal anda

Orang dewasa yang bermain lebih banyak mungkin mempunyai wau kehidupan yang lebih aktif, dan oleh itu mungkin lebih sihat dari segi fizikal.


Pengarang kajian 2016 Sumber Dipercayai menekankan kepentingan menjadikan aktiviti fizikal "menyenangkan" untuk orang dewasa. Mereka menyedari bahawa kanak-kanak lebih cenderung untuk bermotivasi secara intrinsik untuk bersenam apabila berseronok, seperti melompat dan bermain air. Dalam erti kata lain, apabila senaman terasa seperti bermain dan bukannya kerja keras, orang dewasa lebih cenderung untuk terlibat di dalamnya.


Kajian 2019 Sumber Dipercayai mendapati bahawa bermain setiap hari membantu penghidap diabetes jenis 1 dalam pelbagai cara, termasuk:


 • mood bertambah baik
 • berasa lebih disokong
 • berkongsi lebih kerap dengan pasangan mereka tentang cara diabetes memberi kesan kepada mereka

Secara keseluruhannya, penyelidikan ini sangat jelas: Bermain sebagai orang dewasa mempunyai manfaat yang besar untuk kesihatan mental dan fizikal kita.

Kelebihan Permainan Video Kepada Orang Dewasa Peningkatan Keupayaan Kognitif

Permainan video meningkatkan beberapa kebolehan kognitif anda – terutamanya kemahiran visuospatial dan tumpuan anda.


Keupayaan visuospatial ialah keupayaan anda untuk mengecam dan mengingat objek dan hubungan antara objek tersebut. Kemahiran ini boleh menjadi penting untuk tugas harian seperti memandu, mencari jalan anda di bandar atau memahami peta atau objek di sekeliling anda.


Keupayaan ruang juga penting dalam beberapa bidang pengajian, termasuk matematik, sains semula jadi, kejuruteraan, meteorologi, dan seni bina.


Ini adalah salah satu kesan positif utama permainan video yang mungkin bermanfaat untuk pelajar dan profesional, tetapi juga akan memberi perkhidmatan yang baik kepada pemain dalam kehidupan seharian.


7 Kelebihan Permainan Video Kepada Orang Dewasa5. Penyelesaian Masalah dan Logik yang Dipertingkatkan

Kajian terbaru dari 2015 daripada pasukan penyelidik Australia dan China menunjukkan bahawa permainan meningkatkan kemahiran menyelesaikan masalah dan logik.


Penyelidik melakukan imbasan fMRI ke atas 27 pemain profesional dan mendapati mereka mempunyai lebih banyak jirim kelabu dan "hubungan yang lebih tinggi antara subkawasan tertentu dalam korteks insular". Dalam amalan, ini diterjemahkan kepada kebolehan kognitif yang dipertingkatkan, termasuk kemahiran menyelesaikan masalah dan logik yang lebih baik.


Ramai pemain bermain permainan yang memerlukan banyak perancangan, pemikiran strategik dan menggunakan logik untuk mencapai matlamat dalam permainan, jadi masuk akal bahawa mereka akan meningkatkan pembangunan dalam bidang otak yang khusus untuk menyelesaikan masalah dan logik.

Kelebihan Permainan Video Kepada Orang Dewasa adalah Peningkatan Koordinasi Tangan-ke-Mata

Satu lagi kesan positif permainan ialah peningkatan koordinasi tangan-ke-mata.


Satu kajian dari University of Toronto pada tahun 2014 mendapati bahawa orang yang bermain permainan secara kerap mempunyai kemahiran sensorimotor yang lebih baik daripada mereka yang tidak bermain permainan video.


Kemahiran ini adalah kunci untuk pembelajaran yang lebih pantas dan penggunaan tugasan yang memerlukan koordinasi tangan ke mata, seperti menunggang basikal, menaip atau tugas lain yang memerlukan anda menyelaraskan pergerakan tangan anda dengan pergerakan mata anda.


Kajian itu termasuk 18 pemain dan 18 bukan pemain; kedua-dua kumpulan perlu melaksanakan tugas mudah pada skrin mereka yang melibatkan mengikut titik hijau dengan tetikus. Pada mulanya, nampaknya tidak ada perbezaan besar antara kedua-dua kumpulan.


Walau bagaimanapun, apabila ujian dijalankan dan ia berulang, ujian menunjukkan bahawa pemain bermain dengan lebih pantas dan lebih tepat berbanding bukan pemain.


Permainan membolehkan anda mengembangkan keupayaan untuk mempelajari corak dan pergerakan sensorimotor dengan lebih pantas dan lebih cekap, yang boleh membantu anda dengan tugasan dalam dunia fizikal.


7. Keupayaan Pelbagai Tugas yang Lebih Besar

Permainan telah menunjukkan untuk meningkatkan keupayaan berbilang tugas anda.


Ini adalah salah satu faedah permainan yang paling ketara kerana ia memberikan anda keupayaan untuk melaksanakan tugas harian anda dengan lebih baik dan lebih cekap, dan juga menyelesaikan banyak tugas pada masa yang sama.


Banyak permainan memaksa pemain melakukan beberapa tugas pada masa yang sama - terutamanya permainan aksi. Sebagai contoh, anda perlu melihat musuh pada skrin, menjejaki kesihatan anda, peluru dan statistik lain, serta menggerakkan watak anda. Anda juga mungkin bercakap menggunakan mikrofon dengan rakan sepasukan dan rakan anda.


Dengan semua tindakan pantas dan rangsangan hiper yang disediakan oleh permainan moden, pemain boleh meningkatkan keupayaan berbilang tugas mereka.

Contoh Permainan video yang Boleh membantu anda

LEGO City Adventures Bina Dan Lindungi

Permainan Bina dan Lindungi LEGO City Adventures.

Dalam LEGO City Adventures Build and Protect pemain membantu Datuk Bandar Solomon Fleck membina sebuah bandar LEGO menggunakan pelbagai bangunan yang memperoleh hasil cukai yang boleh dibelanjakan untuk membantu membina seluruh bandar anda.Bina bangunan yang diperlukan untuk mewujudkan metropolis yang berkembang maju.

 • Gali keping mini tersembunyi yang boleh digunakan untuk membina jenis bangunan unik yang tersedia di setiap zon.
 • Kutip cukai daripada setiap bangunan untuk membiayai pembangunan lanjut & lebih banyak penggalian.
 • Setiap bangunan memerlukan anda mempunyai simpanan stud LEGO yang mencukupi untuk membelinya bersama-sama dengan keping mini yang diperlukan.
 • Buka kunci setiap enam zon bandar dengan mengisi setiap zon dengan 25 bangunan.
 • Setiap zon mempunyai kepingan LEGO yang unik dan jenis bangunan dengan jadual pendapatan mereka sendiri.
 • Pastikan setiap zon mempunyai sekurang-kurangnya satu pejabat polis dan bomba supaya anda boleh melindungi rakyat.
 • Padamkan api dan hentikan pencurian untuk mendapatkan ganjaran tambahan.

Link untuk bermain >> LEGO GAMES.

Permainan Kingdoms Wars.

Kingdoms Wars ialah permainan papan maya yang diilhamkan oleh Monopoli.


LINK GAME >> KINGDOMS WARS!

 • Anda bermula dengan 500 dalam simpanan dan memperoleh 50 setiap kali anda lulus.
 • Melempar dadu dan mendarat di atas hartanah. Jika hartanah itu tersedia untuk dibeli, anda boleh membelinya. Jika orang lain sudah memilikinya anda membayar sewa. Sewa awal adalah agak rendah sehingga petak mempunyai rumah.
 • Selepas anda bergerak giliran anda tidak akan tamat sehingga anda mengklik butang untuk menamatkannya. Anda masih boleh membeli rumah untuk hartanah anda & membeli tanah daripada pemilik lain.
 • Apabila anda memiliki satu set 3 hartanah berturut-turut, anda boleh membina rumah di atasnya, yang secara mendadak meningkatkan sewa mereka.
 • Jika pemain lain memiliki tanah, anda boleh membelinya daripada mereka, namun harga belian semula meningkat secara mendadak berbanding harga pembelian asal.
 • Jika simpanan tunai anda menjadi negatif, anda perlu menjual rumah atau hartanah untuk mengumpul dana.
 • Matlamat permainan ini adalah untuk mendorong 3 pemain komputer yang bersaing menjadi muflis sebelum mereka dapat memufliskan anda.
Akhir sekali, permainan video ini sebenarnya sangat baik untuk kita tetapi kita yang salah gunanya sehingga merosakkan kehidupan kita semua.

Post a Comment

Previous Post Next Post