10 Tempat Menarik di Negeri Perlis

 Perlis merupakan antara negeri termuda dan terkecil di Malaysia. Walaupun kecil, negara ini mempunyai banyak tempat menarik yang berbaloi untuk dikunjungi oleh pelancong dalam dan luar negara. Berikut adalah 10 tempat menarik di Negeri Perlis yang wajib dikunjungi.


10 Tempat Menarik di Negeri Perlis


1. Gua Kelam


Gua Kelam terletak di Perlis Tengah dan merupakan antara tarikan utama di negara ini. Gua yang terbentuk secara semula jadi ini adalah 370 meter panjang, kira-kira 15 meter lebar dan 100 meter tinggi. Pelancong boleh menaiki bot untuk menerokai gua gelap yang dilalui oleh Sungai Temenggor ini. Perjalanan melalui gua yang sunyi dan gelap ini pastinya akan menjadi pengalaman yang tidak dapat dilupakan.


2. Kuala Perlis


Kuala Perlis merupakan muara Sungai Perlis yang bertemu dengan Selat Melaka. Tempat ini dikenali sebagai pelabuhan utama negara Perlis dan merupakan pintu masuk utama ke negara ini. Pengembara boleh menikmati aktiviti memancing di pelabuhan nelayan di sini selain panorama indah muara sungai dan laut terbuka.


3. Burung Kelip-Kelip Kampung Durian


Kampung Burung Durian di Kupang terkenal sebagai habitat kelip-kelip. Pada waktu malam, beribu-ribu kerlipan berterbangan menerangi kegelapan kampung ini, mewujudkan suasana ajaib seperti kisah dongeng. Keindahan fenomena alam ini tentunya tidak boleh dilepaskan apabila berkunjung ke Perlis.


4. Pantai Cadence


Pantai Irama di Padang Besar menawarkan pasir putih lembut dan air laut biru jernih. Ombak yang tenang sesuai untuk bersantai dan berenang. Pengunjung juga boleh menikmati aktiviti air seperti berkanu dan memancing. Keluarga yang ingin berkelah atau bersantai di pantai juga sangat sesuai untuk datang ke sini.

5. Taman Herba


Taman Herba di Kuala Perlis memaparkan koleksi lebih 150 jenis herba dan tumbuhan berkhasiat. Pengunjung boleh mempelajari tentang kebaikan pelbagai herba sambil menikmati udara segar dan suasana hijau di taman yang indah ini. Aktiviti menarik seperti memetik herba anda sendiri dan membuat minyak pati juga boleh didapati di sini.


6. Perlis Syarah Square


Kompleks ini terletak di Kuala Perlis dan merupakan pusat kebudayaan Melayu Perlis. Pelancong boleh menikmati keindahan seni bina Istana Arau di sini iaitu istana diraja negara Perlis. Di kawasan sekitar juga terdapat banyak lagi bangunan bersejarah seperti Dewan Nobat, Dewan Familiar dan Muzium Negeri.


7. Kelip Kelip Kuala Sanglang


Selain Kampung Burung Durian, Kuala Sanglang di Bintong juga dikenali sebagai habitat kelip-kelip. Beribu-ribu kelip-kelip mencipta pemandangan yang menakjubkan pada waktu malam sambil bersinar terang di sepanjang Sungai Sanglang. Keseronokan berkayak sambil menikmati fenomena alam ini boleh menjadi pengalaman yang tidak dapat dilupakan.


8. Lata Pengkalan Hulu


Lata Pengkalan Hulu terletak tidak jauh dari Pekan. Air terjun setinggi 30 meter ini mengalirkan air jernih dari hulu Sungai Perlis ke kolam semula jadi di bawah. Tempat yang masih cantik dan semula jadi ini sesuai untuk mereka yang ingin berehat dan menikmati udara segar sambil mengagumi keindahan alam semula jadi.


9. Pantai Sanglang


Pantai Sanglang merupakan satu lagi pantai yang indah di Perlis selain Pantai Irama. Pasirnya putih lembut dan air lautnya jernih kebiruan. Pantai yang masih belum tercemar ini masih sangat sepi pengunjung, menjadikannya sesuai untuk pelancong yang ingin menikmati ketenangan. Pengunjung boleh berjemur, berenang atau hanya berehat dan menikmati pemandangan laut di pantai.


10. Taman Negeri Perlis


Taman Negeri Perlis yang berkeluasan 5000 hektar sebenarnya merupakan hutan simpan kekal milik Negeri Perlis. Pelbagai flora dan fauna khas hutan tropika Malaysia boleh didapati di sini, seperti gaharu, meranti, sena, Bintangor dan harimau kumbang. Taman semula jadi ini sangat disyorkan untuk mereka yang ingin menikmati aktiviti luar seperti meredah hutan dan memerhati burung.


Itulah 10 tarikan pelancongan menarik yang wajib dikunjungi ketika berada di Perlis. Walaupun negara termuda di Malaysia ini tidak luas kawasannya, tarikan pelancongnya sungguh menakjubkan dan memalukan untuk dilepaskan. Jadi, asingkan masa percutian anda untuk meneroka negara ini di hujung utara Semenanjung Malaysia.

Post a Comment

Previous Post Next Post