Perdana Menteri Palestin Letak Jawatan

Perdana Menteri Palestin Mohammad Shtayyeh mengumumkan peletakan jawatannya pada hari Isnin, ketika Pihak Berkuasa Palestin berusaha untuk membina sokongan untuk peranan yang diperluas berikutan perang Israel terhadap kumpulan Islam Hamas di Gaza.


Tindakan itu dibuat di tengah-tengah tekanan AS yang semakin meningkat terhadap Presiden Mahmoud Abbas untuk menggoncang Pihak Berkuasa ketika usaha antarabangsa semakin giat untuk menghentikan pertempuran di Gaza dan memulakan kerja pada struktur politik untuk mentadbir wilayah itu selepas perang.


Perdana Menteri Palestin Letak JawatanAbbas menerima peletakan jawatan Shtayyeh dan memintanya untuk kekal sebagai penjaga sehingga pengganti tetap dilantik.


Pihak Berkuasa Palestin, yang diwujudkan kira-kira 30 tahun lalu sebagai sebahagian daripada perjanjian damai sementara Oslo, telah terjejas teruk oleh tuduhan tidak berkesan dan rasuah dan perdana menteri memegang sedikit kuasa berkesan.


Tetapi pemergian Shtayyeh menandakan satu pergeseran simbolik yang menggariskan keazaman Abbas untuk memastikan Pihak Berkuasa mengekalkan tuntutannya terhadap kepimpinan ketika tekanan antarabangsa semakin meningkat untuk memulihkan usaha mewujudkan negara Palestin bersama Israel.


Dalam satu kenyataan kepada kabinet, Shtayyeh, seorang ahli ekonomi akademik yang memegang jawatan pada 2019, berkata pentadbiran seterusnya perlu mengambil kira realiti yang muncul di Gaza, yang telah dibazirkan oleh hampir lima bulan pertempuran sengit.


Beliau berkata peringkat seterusnya akan "memerlukan pengaturan kerajaan dan politik baharu yang mengambil kira realiti yang muncul di Semenanjung Gaza, rundingan perpaduan nasional, dan keperluan mendesak untuk konsensus antara Palestin".


Di samping itu, ia memerlukan "pelanjutan kuasa Pihak Berkuasa ke atas seluruh tanah, Palestin".


Tiada pengganti telah dilantik tetapi Abbas dijangka menamakan Mohammad Mustafa, bekas pegawai Bank Dunia yang merupakan pengerusi Dana Pelaburan Palestin (PIF) yang berpengalaman membina semula Gaza selepas perang sebelum ini pada 2014. Tidak ada maklumat mengenai pilihan raya , yang tidak diadakan sejak 2006.

Post a Comment

Previous Post Next Post