Mesir, aku dan dot dot dot .[1]


Assalamualaikum ,

wah2, tajuk entri kali kemain sket .

" Mesir,aku dan dot dot dot "

macam tajuk filem dah . hehe

tujuan penulisan ini di tulis bukan untuk menjatuhkan mana-mana pihak , lebih kepada memberi gambaran awal kepada adik-adik yang baru nak fly p mesir supaya membuat pilihan yang terbaik.



untuk episode pertama ini, aku nak cerita mengenai :

1.  Tempat :

okay, memandangkan aku berada di mansoura, mesir . jadinya , adik-adik perlu la fokus dalam mind set masing-masing apa yg aku cita ni base on tempat di mansurah. dan yang paling penting ! jangan compare suasana di muhafazah lain dgn Mansurah. sbb korang tak kan nmpk apa yg sama antara mansurah dgn yg lain. hahaha.

mungkin arab je kot yg sama. haha

2. Kelebihan Mansurah ! *sisi pandang aku .

sejujurnya, aku memang tak pilih mansurah pun. haha

tapi atas beberapa faktor aku terpaksa pilih mansurah. Bagi aku Mansurah ni lain sikit kot dari muhafazah lain. aku pun tk pernah duduk kat muhafazah lain lebih dari sehari. so,aku tkleh nk judge muhafazah lain tu cam mana .

cumanya,di mansurah kita akan jumpa bnyak orang yg pelbagai ragam . ke awal sgt aku nak cite. tak pe la nanti kita buat sub topik " orang " . sebab menarik cita psal org. tak kan nak cita pasal beruang lak kan .

tempat tinggal kat mansurah ni dekat je ngan gamaah ( university ). cumanya nak ke kuliah perubatan atau kuliah tibb kalau berjalan kaki lebih kurang15 minit. klau nk teksi 5 minit smpai dah.

okay, skarang ni kita bergerak kepada sub topik tadi iaitu orang !

kalau korang nak tau, kat mansurah ni manusia2 dia ramai, jadinya bnyak la persatuan2 di mansurah ni compare to tempat lain.

dan bila tanya dekat ostaz2 , depa akan kata mansurah ni tempat dan penghuni dia sosial sket dalam erti kata lain tak berapa nak jaga ikhtilat dan sebagainya. aku amik benda tu sebgai benda yg betul. cumanya sudut pandang lain , ia adalah kerana ramainya student yg pelbagai latar belakang di sini.dan kurang yg berlatar belakang seklah agaama.

3. Makanan.

senang nak dapat. makanan melayu ataupun makanan arab .

4 restoran indonesia dan 1 restoran melayu sudah cukup meraikan pelajar2 di sini. yang penting kena ada duit laa.. haha.

kalau nak murah,makan makanan arab je la. tapi mengenyangkan jugak. unless nak lagi murah korang masak sendiri kat rumah.. lagi macho. haha .

5.Universiti atau gamaah .

Facilities untuk student , lecture hall , practikal room ( bilik kecik untuk muatkan 30 org) lab( jarang guna ) surau dan padang atau tmpt riadah .

klau course pulak ada bnyak. medic( manchester dan conventional) dentist dan farmasi .*utk budak melayu .

wah bestnya mansurah !! kan2.. ni satu sudut pandang sahaja . lepas ni aku cite kat korang apa yg tak best dok kat mansurah ni .

hari tak semestinya cerah bro.

aku nak tulis panjng2 , t korang jemu lak.

baik korang rehat dlu. t sambung baca balik. haha



sekian. choww .
loading...

2 comments.. read them below or add one

MILx HASHIM MILx HASHIM July 25, 2015 at 1:56 PM
SINGGAH
http://jmbelog.blogspot.com/2015/07/top-commentators-monthly-blog-jm.html
Etuza Etuza Etuza Etuza December 25, 2015 at 5:31 PM
Asalam tuan admin ni pelajar di mesir rupanya..tahnia ya..belajar elok2.Tahnia ya